середу, 26 квітня 2017 р.

8 міфів про їжу, які ніяк не помруть

 Наука про харчування не стоїть на місці, постійно розвиваючись, і іноді нові дослідження в цій сфері спростовують результати старих. Давайте розглянемо декілька поширених переконань, які кожен день повністю або частково нас дезінформують. Для чого ж необхідно знати про харчові міфи, які ніяк не збираються помирати? Для того щоб робити правильний вибір в їжі і уникнути помилок, які досі поширені серед більшості людей. Ось кілька міфів, які все ще живуть, хоча були спростовані багато разів.

 1. ОВОЧІ ЗАВЖДИ КОРИСНІШІ В СИРОМУ ВИГЛЯДІ Так, це правило можна застосувати до багатьох овочам, але далеко не до всіх. У процесі приготування продукти втрачають вітамін C, але от інші вітаміни і антиоксиданти засвоюються набагато краще з відварних овочів. Помідори поряд зі шпинатом, спаржею, з морквою, капустою, перцем і грибами більш корисні в приготованому вигляді. 
2. ЇСТИ НА НІЧ НЕ МОЖНА – ПОГЛАДШАЄШ На жаль, ви не почнете чарівним чином втрачати вагу, якщо перестанете їсти після 6 або 8:00 вечора. Пізні нічні перекуси здатні призвести до набору ваги, тому що, як правило, пов’язані з чимось солодким і жирним. І зовсім неважливо, в який час дня і ночі ви вживаєте таку їжу. Після вечері вам слід не лягати спати ще протягом 2-3 годин, тоді їжа засвоїться належним чином. Зрештою, якщо протягом дня ви не перевищуєте свою норму по калоріях, можна що-небудь і перекусити ввечері – це не страшно. Читайте також: Які продукти можна їсти після шостої 
3. ПРОДУКТИ, ЯКІ НЕ МІСТЯТЬ ГЛЮТЕН, КОРИСНІШІ Якщо ви не страждаєте целіакію – нездатністю кишечника засвоювати клейковину, то повне виключення з вашого раціону її містять продуктів не зробить вас здоровіше. На жаль, повальне захоплення Безглютенові продукти грунтується на переконанні, що вони роблять нас здоровіше, але це всього лише міф. 
4. МІКРОХВИЛЬОВА ПІЧ РУЙНУЄ ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ Так, деякі поживні речовини руйнуються під впливом мікрохвильового випромінювання, як, наприклад, сульфорафан, знайдений в брокколі. Однак це зовсім не означає, що розігрівання продуктів у мікрохвильовій печі згубно для всієї їжі. Швидше воно може якось змінити її текстуру, але вже точно не зруйнувати поживні речовини.

 5. ВСІ ВУГЛЕВОДИ ШКІДЛИВІ Екстремальне скорочення кількості вуглеводів у вашому раціоні не зробить вас здоровіше. Якість вуглеводів куди важливіше, ніж їх кількість. Віддаючи перевагу цільнозерновим продуктам і бобовим культурам, ви будете дійсно залишатися здоровими і зберігати свою вагу в нормі.
6. НЕРЕГУЛЯРНІ ПРИЙОМИ ЇЖІ – ЖАХ ДЛЯ МЕТАБОЛІЗМУ Ви не примусите свій організм голодувати, якщо пропустите один прийом їжі, але намагайтеся уникати подібних ситуацій, особливо якщо мова йде про сніданок. Рівень цукру в крові впливає на ваш настрій і апетит, і в наступний прийом їжі ви ризикуєте переїсти.
 7. НАСИЧЕНІ ЖИРИ – ЦЕ ЗАВЖДИ ПОГАНО Так, це ще один міф. Високе споживання Омега-6 жирних кислот куди губительнее позначається на здоров’я і фігуру, ніж насичені жири без Омега-6. Тому какао і кокосова олія, незважаючи на те, що вони містять в собі велику кількість насичених жирів, дуже навіть корисні.
8. ВИ МОЖЕТЕ ВЖИВАТИ ЇЖУ З «НЕГАТИВНОЮ КАЛОРІЙНІСТЮ» Так, у воді 0 калорій, але вся інша їжа і напої відрізняються позитивною енергетичною цінністю. Селера та інші продукти з «негативною калорійністю», може, й є дієтичними, але ваш організм не витрачає більше калорій на перетравлення, ніж та кількість, яка в них міститься. Це всього лише міф.


Немає коментарів:

Дописати коментар

М'ясо дикобраза ніжне і смачне. Воно схоже на телятину і свинину одночасно, що неоднозначно відображено в англійській назві тварини ...